TEEMANI ALUEVAALEISSA

Raha

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueon täysin riippuvainen valtion rahoituksessta. Hallituspuolueet ovat leikanneet ja leikkaavat hyvinvointialueen rahoja.

Hyvinvointialueen määrärahat ovat riittämättömät. Niitä on korotettava. Toivottavasti maan hallitus pelästyy näiden vaalien tulosta ja korottaa määrärahoja. Vähintään on saatava lisää sopeutumisaikaa, jotta aiheutuva tuho ja haitta saadaan mahdollisimman pieneksi.

Pääministeri sanoo, että määrärahoja ei leikata, vaan hallitus laittaa lisää rahaa hyvinvointialueen rahoitukseen. Hän on oikeassa, mutta samalla sumuttaa äänestäjiä. Vuosikausia on ollut tiedossa, että yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa. Määrärahat on suunnitelmissa mitoitettu vastaamaan tarpeita ja tämän pitäisi olla periaate nytkin. Vaan ei ole.

Paitsi, että vanhusten määrä nousee, myös lasten määrä alueella lisääntyy. Hoidon tarve kasvaa. Siksi hallituksen pitääkin laittaa lisää rahaa hoitoon ja hoivaan. Mutta sen pitäisi antaa määrärahoja tarvetta vastaavasti. Näin se ei tee.

Terveys

Hoitoon lääkärille ja hoitajille pitää päästä sujuvasti ja mahdollisimman lähelle.

Henkilökohtainen tapaaminen hoitajien ja lääkärien kanssa on tärkeää. Digitaaliset palvelut ja puhelinyhteydet ovat kustannustehokkaita ja hyviä toimintatapoja, mutta ne eivät saa syrjäyttää säännöllistä henkilökohtaista kontaktia.


Asuminen ja asumispalvelut

Kotiin pitää saada omaan toimintakykyyn ja henkisiin resursseihin nähden riittävät palvelut. Nyt palvelut ovat liian niukat. Viidentoista minuutin käynnin aikana, mistä ajasta osa ehkä menee parkkipaikan etsintään, ei pysty antamaan riittävää tukea kaikille vanhuksille.

Ympärivuorokautiseen palveluasumiseen pitää päästä säädetyssä ajassa.

Pidän yhteisöllistä asumista hyvänä ratkaisuna tietyillä edellytyksillä. Se antaa ehkä vielä henkisiltä voimavaroiltaan hyväkuntoiselle asukkaalle enemmän virikkeitä. Sen huono puoli on, että se tulee apua tarvitsevalle asukkaalle kalliimmaksi kuin ympärivuorokautinen. Huonoin huono puoli on, että hoitajamitoitus ei koske yhteisöllistä asumista. Ei saa muodostua sitä tilannetta, mikä on monella hyvinvointialueella, että hyvinvointialue sijoittaa säästömielessä paljon autettavia potilaita yhteisölliseen asumiseen. 

Lasten palvelut

Lasten kouluissa saama tuki pitää turvata. Resurssit koulupsykologien ja kuraatoreiden tuki menee nykyisin lähes kokonaan korjaavaan työhön. Ennaltaehkäisevä työ jää liian vähälle. Ennalta ehkäisevä kouluterveydenhoitajan, psykologin ja kuraattorin työ o n kaikkein tehokkainta pulmien hoitoa - ennenkuin pulmat ovat syntyneet.

Lasten psykiatriset palvelut ovat pahoin ruuhkautuneet. Koronaajan eristäytyneisyys ja  nyt Euroopassa käynnissä oleva sota ovat lisänneet mielenterveyden pulmia. Samaan aikaan ennalta ehkäisyä on karsittu sekä kuntien että hyvinvointialueen toimesta. Kaikkea, mikä ei ole lakisääteistä, leikataan.

Lasten psykiatrisissa palveluissa ei riitä, että olisi edes hoitotakuu hoitoon pääsystä. Tuloksia saadaan vasta, kun seuraavat tapaamiset järjestyvät tarvetta vastaavassa ajassa. nyt eivät järjesty.

Lastensuojelu on lakisääteinen palvelu. Silti hallitus leikkaa sitä. Siitä tuesta, mitä lapset saavat tultuaan 18-vuotiaiksi on jo säästetty. Tuo tuki - jälkihuolto on erittäin tärkeä nuorten siirtyessä itsenäiseen elämään.